2022 ECLIPSED

Inhoud

 “Eclipsed” van Patricia Burke Brogan

Wie de film ‘The Magdalen Sisters’ heeft gezien, bleef zeker niet onberoerd. Achter de kloosterdeuren van Ierland bleven immers honderden jonge vrouwen jarenlang opgesloten omwille van één ‘misdaad’: ongehuwd zwanger zijn. Hun kinderen moesten ze veelal afstaan aan het weeshuis, hun eigen ‘straf’ zaten ze voor jaren uit als slaven in een kloosterwasserij. Pas in 1996 werd de laatste kloosterwasserij gesloten.

Weinigen weten dat de film ‘The Magdalen Sisters’ gebaseerd is op het toneelstuk “Eclipsed” van Patricia Burke Brogan, die met dit stuk het verhaal van de vrouwen aan het licht bracht. Het toneelstuk werd voor het eerst in 1992 opgevoerd in Galway.

Acht actrices zoeken hier hun plaats en staan versteld hoe de Kerk in Ierland – anno 20ste eeuw – een hele maatschappij zo in haar greep kon hebben. De kloosternonnen toonden de jonge vrouwen de weg naar God, maar “Eclipsed” toont ons jonge vrouwen die vechten tegen een onmenselijke maatschappij.

Hun wapen? Dromen van Elvis Presley om de rauwe dagelijkse sleur te verwerken.

regisseur

Philip Molenaers

Cast

Noortje Vanloon, Evelien Krijn,  Ruth Meex, Charlotte Damen, Lisa Andreina, Nadette Beelen, Julie Feron, Pheadra Knoops, Miek Brebels.

Programma­blaadje

Eclipsed

Lied Ploughboy Lad's

Lied Ploughboy Lad's

Andere

Artikel 1

Artikel 2

Artikel 3

Flyer

Inkomkaart

Spandoek

Klik HIER om de fotoalbum te openen.